גבינה צהובה לבריאות: לא מה שחשבתם
גבינה צהובה היא לא רק עוד שכבה בכריך, בין החסה לעגבנייה. לגבינה צהובה מרכיבים תזונתיים חשובים, המסייעים להתפתחותם של ילדים, עוזרים להפחתת סטרס, ואפילו יכולים להוות תחליף מצוין למסטיק.
בתקופת גדילתם והתפתחותם של ילדים ומתבגרים, קיימת גדילה מואצת של העצמות. גבינה צהובה היא מקור חשוב לסידן החיוני לתהליך ההתפתחות ובניית מסת העצם, ולחלבון החשוב לבניית מסת השריר. 100 גרם גבינה צהובה ביום לילד ו- 150 גרם למתבגר, מספקות את כמות הסידן היומית המומלצת.
בנוסף, הגבינה היא מקור טוב לזרחן ולוויטמינים A, B2, B6, ו- B12. בהיותה מקור חשוב לסידן, יש לה תרומה מוכחת בשמירה על בריאות העצם, הקטנת קצב ההזדקנות ועצירת בריחת סידן. מחקרים הוכיחו כי צריכת גבינות, ובעיקר גבינות כבשים המכילות חד ורב-שומנים בלתי רווים, יעילה בהורדת לחץ דם ומקטינה את הסכנה למחלות לב.
גם אלה הרגישים למוצרי חלב יכולים ליהנות מהטעם הנפלא של גבינה צהובה. גבינות מיושנות מכילות מעט, אם בכלל, לקטוז ומומלצת גם לאנשים הרגישים ללקטוז (סוכר חלב). חלב עיזים וכבשים הוא פחות אלרגני ולכן מומלץ לסובלים מאלרגיה לחלב פרה.
אמרו לכם לא לאכול לפני השינה? ובכן, גבינה מכילה טריפטופן, חומצת אמינו חיונית המפחיתה סטרס ומעודדת שינה. ואם כל זה לא מספיק, מסתבר שאכילת גבינות צהובות בתום הארוחה נמצאה כיעילה נגד עששת יותר מלעיסת מסטיק. כמו כן שעור הכלור הטבעי בחלב עיזים גבוה בהשוואה לסוגי חלב אחרים, ולכן מומלץ להשתמש בו במקרים של פצעים בפה.
מודאגים מהכולסטרול? כמות הכולסטרול בגבינה דומה לעוף ולדגים (עוף צלוי או מבושל ללא עור 83 מ"ג, בסלמון וטונה 90 מ"ג, בקממבר 71 מ"ג, בגאודה ואמנטל 89 מ"ג). בחלב בופאלו כפליים כמות הסידן ורק חצי הכולסטרול לעומת חלב פרות.
לגבינות העשויות מחלב צאן יתרונות נוספים: כמות הברזל בחלב עיזים וכבשים גבוהה פי שלושה בהשוואה לחלב פרות. בנוסף, חלבון חלב עיזים משפר משמעותית את יכולת ספיגת האבץ בגוף. חלב עיזים גם מועיל לטיפול בחולי אסטמה, אקזמה, פסוריאזיס ומיגרנה.
ועכשיו כשסיימנו לאכול, נעבור לשלב העיכול. תהליך עיכול הלקטוז של גבינות מחלב עיזים קל ומהיר (כ-20 דקות) בהשוואה לחלב כבשים (שעה ורבע) ולחלב פרות (כ- 3 שעות).
אז שיהיה בתיאבון, וכמובן - לבריאות.
אבנר אילנאי, מכולת גבינות